Skip to main content

Hormoner fungerar som kroppens naturliga budbärare för att initiera reaktioner från olika vävnader och organ. De är nyckelföreningarna för att koordinera och hantera vår kropps dagliga funktioner och för att hjälpa till att reglera människors homeostatiska miljö. För både män och kvinnor är hormoner ansvariga för att hantera vardagliga processer såsom reproduktionscykler och sexuell funktion, samt allmän tillväxt och utveckling. Humör och stressnivåer, ämnesomsättning och till och med kroppstemperatur kan kontrolleras av hormoner. I denna artikeln ska vi gå över specifikt vad betydelsen är av att stödja hormonbalans för kvinnor.

Betydelsen av hormonbalans för kvinnor

Under menstruationscykeln kan kvinnor uppleva obalanser i östrogen- och progesteronnivåer. Detta kan vara resultatet av olika externa och interna faktorer som alla kan hämma de endokrina körtlarna i deras äggstockar från att fungera korrekt. Endokrina körtlar är en specialiserad grupp av celler som kontrollerar olika organ och är integrerade i att koordinera kvinnors svar på menstruation.
Oavsett om det är under menstruationen, follikelfasen, ägglossningen eller lutealfasen, upplever kvinnor snabbt föränderliga nivåer av hormoner i blodet. Det är denna skiftande och dynamiska process som ibland kan leda till en obalans i de hormoner som styr en mängd olika fysiska och mentala reaktioner.

Vad är hormoner?

Hormonerna som alla kvinnor har i sina kroppar är östrogen, progesteron, testosteron, kortisol, kortison, sköldkörtelhormoner (både tyroxin och trijodtyronin), DHEA, melatonin och vitamin D. De exakta nivåerna av dessa hormoner i varje kvinnlig kropp varierar från individ till individ. men varje enskild kvinna har sin egen unika hormonbalanspunkt i vilken representerar en hälsosam jämvikt. Det är denna balanspunkt som representerar det optimala fysiologiska och psykologiska tillståndet där människor arbetar hälsosamt och effektivt.

Hur blir hormoner obalanserade?

Trots att hormoner är de inre budbärarna i din kropps endokrina system, kan de själva påverkas av andra kroppsliga processer och andra yttre stimuli. Till exempel kommer en dålig kost och sömnbrist att påverka produktionen av testosteron hos män avsevärt, medan progesteronnivåerna kan påverkas av mängden träning som kvinnor deltar i.

En minskning av östrogennivåerna under en kvinnas månatliga cykel kan utlösa svängningar i humör och matvanor; det har visat sig att en minskning av östrogen orsakar en ökning av leptinproduktionen. Leptin är ett hormon som hämmar hunger. Som ett resultat kan vissa kvinnor sträcka sig efter komfortmat som innehåller mycket fett, kalorier, socker och salt för att må bättre.

Premenstruellt syndrom (PMS) har kopplats till dessa fluktuationer i hormonnivåer hos kvinnor och kan resultera i många fysiska och känslomässiga förändringar hos kvinnor. De som genomgår menstruation kommer inte bara att uppleva ovannämnda matbegär kopplade till fallande östrogennivåer, utan också trötthet, ledvärk och depression. Det är därför det är viktigt att dessa naturliga fluktuationer inom kvinnlig hormonproduktion assisteras och stöds med naturliga hjälpmedel.

Vid sidan av cykliska förändringar i hormoner kan PMS orsakas av fluktuationer i serotonin och signalsubstanser som tros spela en viktig roll i humör. Otillräckliga nivåer av serotonin kan leda till PMS och återigen bidra till hormonell obalans. Resultatet är att det är viktigt att upprätthålla ett träningsschema för att öka oxytocin- och serotoninnivåerna naturligt, i kombination med en balanserad kost.

Symtom på obalanserade hormoner hos kvinnor

Symptomen på hormonobalans hos kvinnor är komplexa och omfattande, och denna homeostatiska instabilitet kan ha allvarliga följdeffekter på hela kroppen.

Minskade nivåer av östrogen i kroppen har föreslagits öka sannolikheten för ”hjärndimma”. Kvinnor som är i klimakteriet och efter klimakteriet har uppgett att de har nedsatt minneskapacitet samtidigt som de har allt svårare att behålla koncentrationen. För majoriteten av kvinnor kan den mödosamma uppgiften att hantera detta trötta och obstruerade mentala tillstånd samtidigt som de arbetar vara för mycket att hantera.

Dessutom har celler i mag-tarmkanalen både receptorer för östrogen och progesteron. Som redan nämnts är det dessa två hormoner som är mest mottagliga för förändringar under menstruationscykeln. Den sporadiska fluktuationen i dessa hormoner kan leda till en mängd olika negativa effekter på matsmältningssystemet; Kvinnor upplever ofta buksmärtor, uppblåsthet, diarré, kräkningar och illamående före eller under mens. Denna gastrointestinala stress och funktionsfel kan ofta vara det direkta resultatet av hormonobalans under lutealfasen av en kvinnas cykel.

Brist på sköldkörtelhormoner kan orsaka allmän trötthet vilket påverkar deras energinivåer och koncentration. Detta tillstånd är odefinierbart via ett enkelt blodprov där bristen på sköldkörtelhormonerna kommer att upptäckas. Detta tillstånd kan förvärras ytterligare av en ohälsosam rutin, så du bör alltid undvika alkohol och koffein under senare timmar. Vad mer är, om du upplever ihållande trötthet, kan det visa sig vara extremt fördelaktigt att etablera en regelbunden kvällsrutin för att motverka effekterna av sköldkörtelhormonbrist under menstruationscykeln. Vi föreslår att du håller dig borta från din telefon och bärbara dator en timme innan du ska sova, och att du tar lite av vår avkopplande CBD-olja 30 minuter innan du slumrar. Detta kommer att hjälpa till att rensa hjärndimman och låta dig glida iväg till den där lyckliga platsen utan hinder av det moderna livets överdrivna stimuli.

Varför det är viktigt att fixa hormonobalans

Även om vi tror att vår CBD-olja kan hjälpa kvinnor att ta itu med de irriterande och obekväma symtomen på hormonobalans, rekommenderar vi också att detta tillvägagångssätt kombineras med hälsosamma livsstilsförändringar.

Arktis Naturals är de ivrigaste förespråkarna för bättre utbildning om kvinnors hälsa och välbefinnande. Som företag vill vi bättre förstå våra kvinnliga kollegor i varje aspekt av deras liv så att vi kan stödja och kämpa för deras arbete.

Vi tror helt och hållet att detta kommer att hjälpa kvinnor under hela deras cykler och främja ett hälsosamt sätt att hantera dessa naturliga processer.

Leave a Reply